Rosh Hashanah - Reisverslag uit Geva‘, Israel van Maartje Binnendijk - WaarBenJij.nu Rosh Hashanah - Reisverslag uit Geva‘, Israel van Maartje Binnendijk - WaarBenJij.nu

Rosh Hashanah

Blijf op de hoogte en volg Maartje

21 September 2012 | Israel, Geva‘

Lieve Allemaal!

Er is weer zoveel gebeurd in de tussentijd, dus ook hoog tijd voor een nieuw verhaal! Het werken in de fish ponds is nog steeds leuk, ik leer er van alles en het blijft afwisselend. Verder voelt de Kibbutz nu echt als thuis, een heerlijke plek zonder zorgen. Het terrein is heel groen, met allemaal kleine paadjes, waar de mensen overheen rijden met karretjes. Het heeft wel wat, zo’n kleine community, alles is aanwezig, dus de mensen kunnen hier gewoon blijven en een simpel leven leiden zoals ik het zie. Nu ik hier ben probeer ik ook juist de Kibbutz uit te gaan om wat van de omgeving te zien en andere dingen mee te maken. Laatst was ik vroeg klaar met werken, en liep ik langs de laundry waar een mexicaans meisje van de volunteers werkt, en na ons werk zijn we samen naar Afula gegaan. Dat is de dichtsbijzijnde plaatst waar wat te doen is, en we hadden gewoon zin om erop uit te gaan. We liepen wat rond, haalden een heerlijk ijsje en later pizza (zie foto’s) en hadden een heerlijk meiden-middagje. Nadat we terug kwamen gingen we naar het zwembad om onze nieuwe bikini’s uit te proberen! Die avond hadden we een kampvuur met de volunteers. Het is hier nog steeds zulk lekker weer dat we tot heel laat buiten konden zitten, maar wel met sweaters aan. Er zijn veel muzikale mensen hier, dus de gitaren werden uit de kast gehaald, en het was precies zoals een kampvuur hoort te zijn, een echte sing-along.
Op de Sabbat is het altijd rustig, maar ook een dag om gewoon uit te rusten en zoals afgelopen zaterdag, met elkaar te volleyballen bij het zwembad! Zondag was een speciale dag, want het was Rosh Hashanah, het Joods nieuwjaarsfeest. We moesten wel gewoon werken, maar dat bestond vooral uit voorbereidingen voor de BBQ die we zouden hebben met de mensen van de fish ponds. We haalden wat vis uit de ponds, maakten het schoon en klaar (dat leer ik ondertussen dus ook), en we kleedden het hutje bij de fish ponds aan voor de bbq. Ik mocht een paar van de volunteers meenemen naar de BBQ en ze vonden het erg leuk om te zien waar ik werkte, en het was een hele gezellige bbq met alle mannen van de fish ponds. Nu heb ik eindelijk onze eigen vis geproefd zoals het echt hoort! ‘s Avonds hadden we eerst een bijeenkomst met de volunteers. We doopten appel in honing, en kregen allemaal chocola. Alle zoetigheid staat symbool voor geluk in het nieuwe jaar. Het joods nieuwjaarfeest is nog meer gefocust op herdenken van het afgelopen jaar, en de balans op te maken of je goed bezig bent of niet. En dan natuurlijk geode voornemens om het nog beter te doen komend jaar. Na onze eigen ceremonie gingen we, allemaal in lichte kleding zoals het hoort, naar de gezamelijke ceremonie van de Kibbutz. Dit moment was zo speciaal, zonsondergang, alle mensen bij elkaar in mooie kleren, er werd gezongen en een dans gedaan, witte ballonnen vrij gelaten, en daarna weer appel met honing uitgedeeld. Het voelde nu echt als een community, heel mooi. Na dit alles was het tijd voor het grote diner in de dining hall. Alles was heel mooi aangekleed, en er werden blessings gedaan en muziek gespeeld. Met de volunteers deden we onze ‘eigen blessing’ , iedereen hield elkaars hand vast, en dat voelde echt alsof we een grote familie waren, een bijzonder moment. Het eten was een stuk beter dan normal, en als toetje allemaal taartjes, waar je mij natuurlijk blij mee maakt. Er was een feest buiten, met muziek en lichten, en we dansten de hele avond buiten. We gingen nog gezellig door in de pub, en later nog in de Moschav, de pub op de nabijgelegen Kibbutz, en het was een mooi feest om ons nieuwe jaar mee te beginnen.
Omdat we door de festivities verplicht holiday hadden, besloot ik met drie andere volunteers (Steven en Lisa uit Zuid-Afrika, en Josh uit Zuid-Korea) om een grote wandeling op de mount Gilboa te maken, omdat al het openbaar vervoer weer plat lag en we toch wat wilden doen. Dinsdag vertrokken we dus rond 5 uur voor een grote klim. We zagen een prachtige zonsopgang vanaf het begin van de berg, waar we met touwen omhoog moisten klimmen omdat het anders te steil was. Door de bossen, en soms over paden, maar het laatste stuk gewoon recht naar de top, het was een hele klim, maar het was het waard! Bovenop de top hadden we een 360 graden rond uitzicht over de hele omgeving, en konden we zelfs Jordanie, Syrie en Libanon zien. Geva leek zo ver weg en klein. We bleven daar wel meer dan een uur, om te genieten van ons verdiende uitzicht. De weg terug hebben we maar het pad gevolgd, omdat het iets makkelijker lopen was. Rond half 12 waren we weer terug, en allemaal erg moe en warm, dus doken we meteen het zwembad in, heerlijk!
Gisteren ben ik op de valreep met twee andere volunteer ladies, Toni uit Berlijn, en Lisa uit Kaapstad, naar Haifa geweest. Het is goed om erop uit te trekken, en wij wilden allemaal graag tripjes maken in de omgeving. OMdat we pas na werktijd weg konden kwamen we pas in de middag aan, maar op tijd om naar de Bahai Garden’s te gaan, waar Haifa erg beroemd om is. Aan de foto’s te zien is het echt heel erg mooi! We wandelden wat rond door de stad, en door Carmel Centre met allemaal kleine winkeltjes en café’s, haalden daar watt e eten, en gingen een park in. Hierna was het tijd voor een cocktail, met uizicht op heel Haifa en lichtjes, prachtig!
Nu is het tijd om back to work te gaan, want vannacht moet er drie ton vis naar de markt, dus er is werk aan de winkel!

• 21 September 2012 - 15:32

Daphna:

Lieve Maart,

Wat een prachtige verhalen en wat ongelooflijk bijzonder dat je dit meemaakt.
    Ik kan alleen maar herhalen wat ik al die tijd al schrijf: geniet ervan (maar dat lukt zo te lezen heel erg goed!)

Liefs,

• 22 September 2012 - 15:56

Ome Henk:

Hallo Maartje,

Ik geniet van je verslagen! Wordt die berg ook niet genoemd in de bijbel? Zorg dat je je verslagen bewaart want dan heb je later een goede herinnering aan deze bijzondere periode.( Maar daar had je waarschijnlijk zelf ook al aan gedacht, aan dat bewaren, bedoel ik.) Ik kijk al weer uit naar je volgende verslag!
    Groeten,
    Ome Henk

• 22 September 2012 - 22:41

Annejet Binnendijk:

Hoi Maart,
    Leuk om allemaal te lezen :) Op de foto's ziet het er prachtig uit. Blijf je trouwens de hele periode in Geva? Liefs uit Dublin!

• 23 September 2012 - 13:12

Maartje:

Dankjulliewel! Het genieten gaat inderdaad prima hier, ik ben aan het plannen om komend weekend 5 dagen naar Jeruzalem te gaan! Ik bewaar de verslagen goed hoor, Ome Henk:) En schrijf ook nog een eigen dagboek, genoeg tijd om na te denken en te schrijven hier! Ik blijf in ieder geval tot half november in Geva, ze wilden me niet 'aannemen' voor korter, maar hoop nog een kleine twee weken over te houden aan het eind om vrij te reizen. Veel kan ik vanuit hier wel doen, maar meestal werk ik zes dagen per week, en hebben we de sabbat vriij, maar op die dag rijdt er geen openbaar vervoer en is eigenlijk alles dicht. Dat maakt het dus wat lastig. Nu neem ik voor komend weekend mijn twee dagen van september vrij, en plak ik er een sabbat en een feestdag aan vast, zodat ik een lang weekend heb;) Beginnen deze week al de colleges voor jou, an? Liefs, Maartje

• 26 September 2012 - 08:28

Roelien Bierling:

Hoi Maartje,

Heel erg leuk om al je belevenissen zo te kunnen volgen, het klinkt allemaal erg spannend. Zelf zit ik op het ogenblik in Portland, Oregon (USA) en geniet ook van mijn vakantie met Inger, die hier al 20m jaar woont. We hebben net een rondreis van 9 dagen gemaakt door een groot deel van de staat, echt fantastisch, een zeer gevarieerd landschap, van prachtige rotsachtige kust tot redwoodbossen, bergen, vulkanen en lavavelden, woestijnachtige gebieden en bergen met wildstromende rivieren en enorme watervallen toe.
    Nu gaan we nog een paar dagen van haar huis uit wat dingen in de omgeving doen en zondag a.s. vlieg ik weer naar huis.
    Vandaag hebben we hier ook een pas gevangen zalm gekocht van een Indiaanse Amerikaan, daar waar we waren krijgen alleen de Indianen licensie om vis te vangen. Vanavond hebben we hem half opgegeten, erg lekker!
    Geniet verder van je verblijf en ik hoop dat je nog genoeg gelegenheid krijgt om het land verder te zien,

groetjes, Roelien

• 26 September 2012 - 11:34

Maartje:

Bedankt voor je leuke bericht, Roelien! Ik wist natuurlijk dat je op dit moment in de States zit, en hoorde al van mama dat je het naar je zin had. Fijn dat je nu ook lekker van vakantie kan genieten, en met Inger mooie dingen van het land kan zien! Het klinkt als allemaal extremen in de natuur daar, moet zeker heel mooi zijn! En vanaf nu kan ik natuurlijk nooit meer zonder vis, haha. Genieten doe ik hier zeker, de tijd gaat erg snel, en ik kijk erg uit naar komend weekend, want ik ga voor een lang weekend naar Jeruzalem! Clara zit daar op het moment, en ik ga haar bezoeken, en zo kunnen we samen de std in gaan, want er is zoveel te zien, ik ben heel benieuwd!
    Fijne laatste dagen daar nog!

Groetjes, Maartje

• 26 September 2012 - 14:39

Marieke:

Maart!

Zoooo leuk om je verhalen te lezen:). Heeeeel veel plezier jij!

xxxxxx

• 27 September 2012 - 18:48

Roos:

Pop, wat ge-wel-dig om je verhalen te lezen!
    Geniet er lekker van en ik ben benieuwd naar je nieuwe blog!

Liefs xxxxxx

• 28 September 2012 - 16:02

Maud:

Chick!! wat een heerlijke verhalen :) volgens mij geniet je er helemaal van! lijkt me erg gaaf om mee te maken zo'n intiem moment met de hele community!
    super ook dat je gewoon in de vis business aant werk bent! klinkt ook erg grappig en gezellig allemaal :)

missen je wel hier hoor!
    we moeten snel maar skypen!

liefs Maud

• 01 Oktober 2012 - 00:47

Roel:

Heej Maartje,
    Ik zie pas nu dat je ook een blog bijhoudt. Ik ben weer helemaal bijgelezen. Wat een verhalen zeg!
    Groetjes, Roel